
روزنامه «يني مساوات» چاپ باکو در تحليلي تحت عنوان «اگر آمريکا و ايران درگير شوند، ما مي بريم يا مي بازيم؟» بهترين وضعيت را براي جمهوري آذربایجان بيطرف ماندن دانست. این روزنامه ضمن تکرار گستاخی های همیشگی نسبت به تمامیت ارضی ایران، تلویحا اظهار داشت از آنجایی که فعلا ترامپ وعده ای در خصوص «تجزیه ایران» به باکو نداده است، آذربایجان باید در خصوص مناقشه احتمالی دولتین، بی طرف بماند.
به گزارش مرکز فرهنگی قفقاز، روزنامه «يني مساوات» با اشاره به اينکه جمهوري آذربایجان اطلاعات و درک کاملي از سياست هاي آمريکا درقبال ايران ندارد، نوشت : « هفته اي نيست که دونالد ترامپ مطلبي عليه ايران نگويد يا در شبکه هاي اجتماعي چيزي ننويسد. اين مساله براي جمهوري آذربايجان نيز مهم است. زيرا، ايران همسايه ماست. بي ترديد، ايران همسايه مطلوبي نيست. زيرا، ايران گاه به ميخ و گاه به نعل مي زند. ايران از يک طرف، اعلام مي کند که از تماميت ارضي جمهوري آذربايجان حمايت مي کند و از طرف ديگر با ارمنستان روابط نزديک برقرار مي کند. در يک کلام، ايران همسايه اي مشکل دار است. علاوه براين، ايران براي ما به مثابه ده ها ميليون هموطنمان در آذربايجان جنوبي ( نام جعلي رايج در جمهوري آذربايجان براي ناميدن مناطق آذري نشين ايران )است. طبيعي است که ما در ارتباط با ايران بطور غيراختياري درصدد يافتن کليد مشکلي دوقرني هستيم! ( اشاره به دو قرن سپري شده از زمان انعقاد معاهدات گلستان و ترکمانچاي ميان ايران و روسيه که در منابع باکو از آن به عنوان تقسيم آذربايجان ياد مي شود). »
يني مساوات افزوده است : « همچنين وخامت ميان ايران و آمريکا، موجب افزايش اهميت جهاني جمهوري آذربايجان مي شود. البته ، چنين چشم اندازي براي باکو رضايت بخش نيست. »
يني مساوات افزوده است : « در سال هاي گذشته ، روابط ايران و آمريکا بخصوص در دوره بوش کوچک نيز به هيچ وجه خوب نبود. تفاهمي ( برجام) هم که با ايران حاصل شد، علت داشت. واشنگتن نمي توانست در دوجبهه درگير باشد. پس از تخريب روابط آمريکا و روسيه، واشنگتن در صدد برآمد صفحه ايران را بطور موقت ببندد. از اين رو، برخي متحدان آمريکا از تصميم واشنگتن انتقاد کردند و تاکنون اسراييل اين وضعيت را نپذيرفته است.سياست کنوني ترامپ نيز در قبال روسيه هنوز مشخص نيست. اما، احساس مي شود که ترامپ ، روسيه را مشکل اصلي نمي داند. به همين علت، ممکن است در سياست آمريکا، مجددا صفحه ايران باز شود. در تمامي اين وضعيت ها، جمهوري آذربايجان تلاش کرده است خودرا بيطرف نگه دارد و به سياست ضدايران ملحق نشده و از تحريم ها حمايت نکرده است. »
يني مساوات افزوده است : « با توجه به اينکه ايران، لقمه اي نيست که راحت هضم شود، در آينده فشارها عليه ايران، بيشتر جنبه اقتصادي و سياسي خواهد داشت. به احتمال زياد، باکو براي کنار ماندن از اين سياست، تلاش خواهد کرد. زيرا، ورود کشورهاي کوچک به نزاع هاي دولت هاي بزرگ، فقط به معناي زيرپا ماندن دولت هاي کوچک است. بخصوص که درگيري ميان آمريکا و ايران ، هيچ وعده اي را به جمهوري آذربايجان بخصوص در «مساله جنوب» نمي دهد. همچنين جمهوري آذربايجان در سال هاي اخير طرح هاي بزرگي را با ايران آماده اجرا کرده است که طرح شمال – جنوب از آن جمله است. اما، باور بيطرفي باکو براي تهران دشوار است. منطق ايران نيز کاملا ساده است؛ ايران براين باور است که اگر باکو با آمريکا همکاري مي کند و بطور آشکار با ايران اعلام همبستگي سياسي و ديپلماتيک نمي کند، بنابراين باکو بيطرف نيست.»
يني مساوات افزوده است : « باکو در سال هاي گذشته به دشواري توانسته است تهران را به صداقت خود مطمئن سازد و در آينده نيز اينطور خواهد شد. به هر حال، باکو مي تواند با همگان دوستي کند، جز با مردم خود.»